Katoen is de meest gebruikte grondstof van beddengoed. Al is de grondstof van verschillende katoenen garens hetzelfde, de draad kan er heel verschillend uitzien en/of anders aanvoelen. Katoenen garens en stoffen zijn mat en hebben van zichzelf nog een krimppercentage. Door de garens/stoffen te behandelen kan aan het katoen: glans, sterkte en een betere verfopname worden gegeven. Eén van de extra behandelingen die we sommige katoenen garens geven is het merceriseren.

Waarom wordt katoen gemerceriseerd.

Gemerceriseerd katoen is een katoenen draad die extra behandeld is waardoor het garen een mooie glans en zijde-achtige uitstraling krijgt. De meeste krimp wordt hiermee uit het katoen gehaald, waardoor het  weefsel vormvast en veel sterker is. Gemerceriseerd katoen gaat hierdoor veel langer mee dan onbehandeld katoen. Verfstoffen worden ook beter opgenomen waardoor de stof een intensere kleur krijgt die minder snel verbleekt.

Wat is merceriseren.

Nadat de katoenvezel is gereinigd wordt de katoen onder trekspanning blootgesteld aan een geconcentreerde natriumhydroxideoplossing. De vezels veranderen hierdoor van vorm en de lengte verminderd met 25% Deze structuur verandering geeft de katoen: meer glans, maatvastheid, neemt beter verf op en wordt sterker.

Gesanforiseerd katoen

Katoen is een geweldig materiaal: veelzijdig, comfortabel, ademend en bij onze Dream Sheets ook 100% duurzaam. Maar zoals veel natuurlijke materialen kan katoen krimpen als het wordt blootgesteld aan water of hoge temperaturen.

Waarom krimpt katoen?

Katoen krimpt door twee oorzaken: het krimpen van vezels (plantenvezels krimpen wanneer ze worden blootgesteld aan hitte) en het krimpen van de stof zelf. Pas geoogst katoen is te kort om een kledingstuk mee te maken. Daarom worden de vezels om elkaar heen gedraaid tot ze een lange draad vormen, waarmee je kunt weven. Tijdens de productie komt de stof onder spanning te staan, wat te niet wordt gedaan door de hitte van wassen en drogen. Dit heeft krimpen als gevolg. Om dit te voorkomen worden Dream Sheets gesanforiseerd.

Wat is Sanforiseren

Sanforiseren is een behandeling om krimp tegen te gaan. De stof wordt  "voorgekrompen" doormiddel van het bevochtigen met stoom. Gesanforiseerd katoen kan hierdoor ook op hoge temperatuur gewassen worden en is door de behandeling krimpvrij terwijl onbehandeld katoen soms wel 5-10% kan krimpen.