Je kent het wel: wakker worden na een heerlijke droom. Zo eentje die elke cel in je lichaam laat sidderen van genot. Alles is leuk en fijn en je voelt je top. Er gebeuren prachtige dingen en je wilt voor altijd in deze situatie blijven. Maar dan ineens gaat de wekker. Dat deuntje waarvan je eerst dacht dat het wel lollig was, maar wat je na een paar weken ontzettend is gaan irriteren. Vol overgave stap je uit je droom en zet je de wekker zo snel mogelijk uit. Wat was dat toch een fijne droom. Zou ik maar terug kunnen gaan. Helaas was dit niet de realiteit. Je moet opstaan en je droom verdwijnt.
Waarom dromen we eigenlijk?
Er is veel onderzoek gedaan naar dromen. Helaas is het nog niet bekend waarom we precies dromen. Er zijn natuurlijk veel theorieën over. Sigmond Freud publiceerde meer dan honderd jaar geleden al zijn theorie van de droomduiding. Al onze dromen zouden in principe gebaseerd zijn op niet vervulde wensen uit ons dagelijks leven, die wij niet in het bewustzijn toelaten. (link: https://www.psychologiemagazine.nl/artikel/zijn-dromen-bedrog/)
Deze theorie is inmiddels achterhaald, en zo zijn er nog vele anderen. Helaas is nog niets echt hard bewezen.
Wat zijn de opties?
Verschillende neurowetenschappers, psychologen en andere deskundigen vermoeden verschillende verklaringen van dromen. Zo zou je met dromen je dagelijkse ervaringen verwerken en tot nieuwe inzichten komen. Dromen zouden ook een spiegel van het functioneren van de geest kunnen zijn. Of een weg naar het onderbewuste. Klinkt enigszins zweverig, toch?
Wat kun je er zelf mee?
Het is natuurlijk heel vervelend als je wordt gewekt uit een zalige droom. Maar je kunt het ook zo bekijken: jij hebt even intens genoten van je droom en was even helemaal weg van je normale wereld.
Heb je een nachtmerrie gehad? Ja bah, vervelend. Maar ook dit kun je weerleggen: je wordt wakker en het blijkt niet waar te zijn. Wat fijn zeg!
Daarnaast kun je ook zelf lekker dagdromen door even weg te zwijmelen bij de gedachten aan mooie dingen. Eventjes dagdromen gedurende de dag kan je wat positieve input geven en ontspanning bieden.
Conclusie: we weten niet precies waarom je droomt, maar droom lekker door!
Dromen hoort nou eenmaal bij het leven en er zitten veel positieve kanten aan. Het zou kunnen dat in de toekomst dromen beter verklaarbaar worden. Tot die tijd: droom lekker door!
DE MEESTE DROMEN ZIJN BEDROG: WAAROM DROMEN WE DAN TOCH?
10 december 2020